Velkommen til specialistuddannelsen i eksistentiel-fænomenologisk psykoterapi
– et grundlag, et håndværk og et møde
Skal du med...?
Vi kommer til at møde Kierkegaard, Heidegger, Sartre, Merleau-Ponty, Buber, Rosa, Yalom m.fl.
På uddannelsen tager vi livtag med de store filosofiske tanker og anvender dem til at åbne vores blik på det terapeutiske rum – og de mennesker vi møder her.
Vi vil undersøge hvad begreber som resonans, kastethed og livsverden giver af forståelsesmuligheder for os selv og vores klienter. Dette er blot noget af det landskab vi vil betræde, og vi vil forhåbentlig efterfølgende opleve at kigge på verden og vores praksis med fornyet kraft.
Vi har valgt udelukkende at have danske undervisere med, idet vi i Danmark har en lang og væsentlig tradition for eksistenstænkning, fænomenologi og terapi.
Hurtigt overblik over uddannelsen
Undervisere og supervisorer: Anders Fogh Jensen, Casper Feilberg, Christian Hjortkjær, Kasper Lysemose, Line Neustrup, Mette Vesterager, Pia Søltoft og Trine Garff
Målgruppe: Psykologer og læger. Vi tilbyder desuden 25% af pladserne til personer med anden relevant akademisk baggrund
Indhold: 105 timers undervisning, og 60 timers supervision
Litteratur: Kompedium med primær-, sekundærlitteratur.
Godkendelser: Uddannelsen er godkendt af Dansk Psykologforening under specialiseringsmodulet 12.4.4.2.2. Klinisk teori og træning indenfor psykoterapi med voksne samt specialiseringsmodulet 11.4.4.2.2. Intervention i klinisk arbejde indenfor sundhedspsykologi med voksne
Pris: 77.000 DKK. for hele uddannelsen. Delbetaling tilbydes uden ekstra gebyrer.
Forplejning til undervisning: Let morgenmad, frokost og eftermiddagskage. Hele dagen – kaffe/the og vand
Forplejning til supervision: Let morgenmad. Hele dagen – kaffe/the og vand og chokolade
Sted: La Oficina, Frederiksberg (undervisning), Gammel Mønt 14, København (supervision)
Dato: September 2024- april 2026
Undervisningsplanen
Uddannelsen består af 10 undervisningsmoduler, samt et eksamensmodul.
Uddannelsen er bygget op således, at der i hver modul først undervises i grundlagsteorien, og herefter sættes teorien ind i vores praksis.
Hermed udvikles de terapeutiske færdigheder løbende henimod, at du bliver specialist i eksistentiel-fænomenologisk psykoterapi.
I. modul - Introduktion til hinanden, og til "det eksistentiel-fænomenologiske hus" – et grundlag, et håndværk og et møde”
Dette modul er en halv dag fra kl 13-16.
Underviser: Trine Garff
Vi præsenterer os for hinanden. Vi gennemgår undervisningsplanen, og hvordan vi har tænkt os at gribe uddannelsen an.
Herefter vil Trine gennemgå modellen ’det eksistentiel-fænomenologiske hus – et grundlag, et håndværk og et møde’. Huset vil være vores praksisnære vejviser, mens vi gradvist udforsker de store eksistentiel-fænomenologiske tænkere, psykiatere og psykologer gennem hele uddannelsesforløbet.
Dette leder frem til morgendagens introduktion til Husserl.
II. modul - Edmund Husserl og fænomenologien
Dette modul strækker sig over 2 dage. Vi skal beskæftige os med den klassiske fænomenologi.
1. dag:
Underviser: Kasper Lysemose.
Kasper vil give os en introduktion til “Hvad er fænomenologi?”
Herefter vil Kasper undervise os i Edmund Husserls projekt og åbne hans tanker for os. Dette fører frem til næste undervisningsgang, hvor Trine vil tage os igennem hvad det vil sige at have en fænomenologisk tilgang til terapi
2. dag:
Underviser: Trine Garff
I dag skal vi for første gang bevæge os ind i det terapeutiske rum med den viden, som vi nu har fra grundlagsteorien. Vi bruger vores vejviser – og er nu i den fænomenologiske fordelingsgang, hvor håndværket begynder.
Vi vil lave øvelser individuelt og i grupper.
III. modul - Væren-i-verden
Dette modul strækker sig over 2 dage. Vi skal beskæftige os med eksistentiel-fænomenologi.
1. dag:
Underviser: Anders Fogh Jensen
Denne gang skal vi for alvor stifte bekendtskab med en af dem, der har betydet mest for den eksistentielle fænomenologiske psykoterapi, nemlig Martin Heidegger.
Anders Fogh Jensen vil føre os ind i Heideggers univers, og undervise i, hvordan det er at være til (Dasein), hvordan det er at være i tiden og hvordan det er at være til med andre.
Heidegger beskriver helt grundlæggende og kulturuafhængige vilkår for at være til, som han kalder eksistentialer, bl.a. hvordan vi alle kan forfalde til snakkeri og det almindelige man, mens vi undertiden i angsten mærker vores grundvilkår.
2.dag:
Underviser: Trine Garff
I dag vil vi med vores deskriptive forholdemåde i ryggen, begynde at tænke på vores grundvilkår i mødet med klienten. Her vil vi arbejde med tidlighed, døden og kastethed.
Endvidere vil vi begynde at kigge nærmere på “at undre sig” i terapien. At forhold sig åben, således at det endnu-ikke-størknet fænomen kan træde frem. Vi går nu fra den klassiske fænomenologi til eksistentiel-fænomenologi
IV. modul - Livsverden og menneskelig væren
Dette modul strækker sig over 2 dage. Denne gang skal vi stifte bekendtskab med den måske største og vigtigste fænomenolog, Maurice Merleau-Ponty.
1. dag:
Underviser: Casper Feilberg
Casper vil åbne Merleau-Pontys verden for os. Merleau-Ponty har bidraget med forståelse for, hvordan vi er kropsligt til samt hvordan rummet og tingene giver sig for os.
2. dag:
Underviser: Trine Garff
Som vi lærte i går, sammen med Casper Feilberg, så viser det fænomenologiske sig som et godt forsøg på at redegøre for alt det, der kommer før refleksionen, og som kendetegner alles måde at være i verden på, hinsides kultur.
Vi vil arbejde med at vores krop (kropssubjekt) som altid allerede er tilstede førend de reflektive fænomener. Vi vil blive klogere på hvordan vi kan bruge kroppen til forståelse af disse fænomener og omvendt, hvordan vi kan bruge vores refleksive indsigter til at forstå
V. modul - Kunsten at vælge sig selv
Dette modul strækker sig over 2 dage.
1. dag:
Underviser: Pia Søltoft
Denne gang skal vi trænge ind i den verdenskendte danske filosof Søren Kierkegaards univers.
Pia Søltoft vil give os en grundlæggende introduktion til Søren Kierkegaards syn på den menneskelige eksistens herunder om angsten, friheden, kærligheden, fortvivlelsen.
2. dag:
Underviser: Trine Garff
Vi vil se på Kierkegaards nøglebegreber fortvivlelse, angst og kærlighed – som spiller en ikke ubeskeden rolle hos vores klienter.
Igennem Kierkegaards begreb om fortvivlelse bliver det tydeligt, hvordan forskellige former for fortvivlelse er i spil i terapien, og hvordan den er koblet til angst. At trænge ind i angstens væsen skal hjælpe os til at belyse, hvilke former for angst det er, vi møder i terapi.
Endvidere vil vi se nærmere på bevægelse og eksistenspoler hos Kierkegaard. I terapien bruges dette også som et metodisk greb; et greb der kan hjælpe os med at udfolde fænomenet vi arbejder med.
VI. modul - Mødet og den anden
Dette modul strækker sig over 2 dage.
1. dag:
Underviser: Trine Garff
I dag vil vi arbejde med “hvem er det menneske, som træder frem som den anden”.
Vi vil her arbejde med vores menneskesyn, vores idé, værdier samt dyder.
Endvidere vil vi stifte bekendtskab med Martin Buber. Buber var interesseret i det liv, der finder sted mellem mennesker og kan på mange måder siges at udgøre en teori om relationen – eller en almen teori om det mellemmenneskelige. Buber blev kaldt “mødets filosof”. Endvidere vil vi igen møde Merleau-ponty, og se nærmere på “den anden”.
2. dag:
Underviser: Trine Garff
I dag vil vi arbejde med “træde fra som den anden”
Med Buber, Merleau-Ponty, Irving Yalom, Ernesto Spinelli og flere andre ser vi på, hvorfor og hvordan vi kan træde frem som den anden, og hvad det vil sige at træde frem.
Endvidere vil vi kigge nærmere på mødet mellem terapeut og klient.
VII. modul - Utilstrækkelig – Hvorfor den nye moral gør os psykisk syge
Dette modul strækker sig over 1 dag.
Formiddag:
Underviser: Christian Hjortkjær
I dag er der meget få ting, vi ikke må – men der er utrolig mange ting, vi skal. Vi skal have en uddannelse, et væsentligt arbejde, leve sundt, leve længe, leve lykkeligt, og så skal vi samtidig være begejstrede for det, vi har og huske at nyde det.
Det betyder, at hvad der var 68’ernes frisættelsesprojekt, er blevet den nye generations udmattende krav, et ideal der ikke er selvvalgt, og som derfor afføder diagnoser, skam og utilstrækkelighedsfølelser. Hvad gør det, at vi er gået fra et regelsamfund til et idealsamfund? Hvad kan vi gøre for at hjælpe alle dem, ja alle os, der er ved at bukke under?
Det vil Christian Hjortkjær hjælpe os med at forstå nærmere.
Eftermiddag:
Underviser: Trine Garff
Vi arbejder med utilstrækkelighed i terapien.
VIII. modul - Resonans
Dette modul strækker sig over 1. dag
Hele dagen:
Underviser: Anders Fogh Jensen
Det er blevet alment kendt, at vi lever i et accelereret samfund i en acceleret tidsalder. Hvis man som den tyske sociolog Hartmuth Rosa stadig tør at tale om, hvordan dette fører til fremmedgørelse, så stiller spørgsmålet sig, hvad vi stiller op med det?
Svaret lyder, at det ikke handler om at sætte tempoet ned, men om at stille sig resonnerende i sit forhold til verden. Med dette musikalske begreb åbner Rosa for en konstruktiv tilgang til verden, som er ekstremt anvendelig i terapi. Mange verdensrelationer bliver stumme, hvis verden da ikke ligefrem fremtræder fjendtligt. Men alle kender vi genklangen. Det forunderlige er, at genklang kræver en vis fremmedhed og ukontrollerbarhed (Unverfügbarkeit), ellers bliver det blot et ekko.
IX. modul - Frihed og valg
Dette modul strækker sig over 1 dag.
1. dag:
Underviser: Kasper Lysemose
Kasper Lysemose vil i dag føre os ind i Jean-Paul Sartres univers med fokus på frihed og valg.
Det centrale bliver ”Eksistentialisme er en humanisme, der bygger på tanker fra hovedværket Væren og intet. Derudover indrammes og udfordres Sartre af Kierkegaard på den ene side og Heidegger på den anden.
Det vil give os lejlighed til at reflektere over Sartres ’ateistiske eksistentialisme’ og udsagnet ’Gud er død’, som han fremfører, samtidig med at han fastholder – og i sin egen forståelse radikaliserer – frihed og valg.
Heidegger, på den anden side, kommenterer eksplicit Sartres udsagn om at ’eksistensen går forud for essensen’ og afviser, at det skulle gengive hans eget synspunkt fra Væren og tid. Herunder falder også spørgsmålet om humanismen. Mellemværendet mellem Sartre og Heidegger vil give os lejlighed til at uddybe forståelsen af eksistentialismens hovedbegreb – ’eksistensen’
2. dag:
Vi vil arbejde videre med frihed og valg, og via øvelser bliver vi klogere på, hvordan Sartres univers kan bruges til terapien.
X. modul - Stress og eksistens
Dette modul strækker sig over 1 dag.
Hele dagen:
Underviser: Mette Vesterager
Mettevil i dag undervise os i “Stress og eksistens”. I bogen af sammen navn, gør Mette op med de individuelle årsagsforklaringer på stress og ser i stedet stress som en eksistentiel belastningstilstand, der skyldes, at vores grundlæggende eksistensmuligheder er under forandring.
Vi lever i en social acceleration, hvor vores liv foregår i et stadigt stigende tempo, der tømmer det for mening og øger fremmedgørelsen og frygten for at sakke bagud. Vi får flere muligheder end nogensinde før, men som Søren Kierkegaard skriver, er muligheden den tungeste af alle kategorier. Vi lever i en verden med opbrud i fællesskaber, hvor samfundsmæssige kriser gøres til psykologiske kriser hos individet, der er overladt til at sikre anerkendelse gennem egne præstationer. Det er alt sammen med til at øge uvisheden i vores liv.
Samtidig afkræves vi en større vished gennem rationelle og umenneskeliggørende styringsmekanismer, hvor vi underlægges krav om kontrol og forudsigelighed. En forståelse af dette paradoks og en bedre indsigt i vores eksistentielle grundvilkår kan tilbyde os nye veje ud af stress – hos individer, i organisationer og i samfundet.
XI. modul - Eksamen
Mød vores
undervisere og supervisorer på vores 2-årige specialistuddannelse